Crematorium, Stockton on Tees

Upon financial review and understanding the need of the borough, it was seen fitting by Stockton Borough Council (SBC) that a new local crematorium should be built for its residents.

In Autumn 2017 Stainton Lighting Design Services (SLDS) were contacted to undertake a concept design for a 'turnkey' solution, we were asked to assist with all aspects from design, implementation, installation and completion. 

Located on the northern edge of the town, the crematorium has been built on the former Blakeston School playing fields site just off Junction Road, Norton. This location is easily accessed via the A19 and is owned and managed by SBC.

The crematorium is a purpose built, state of the art, single-storey building, designed with simplicity and ease of access in mind. Surrounded by tranquil and beautiful landscaped gardens of remembrance, which includes:

  • Memorial Garden
  • Gardens of Remembrance
  • Memorial Wall
  • Book of Remembrance
  • Infant Memorials

SLDS throughout the full design of the scheme took into consideration the nature of the site and the suitable respect it should be given. This in turn led to the agreement and approach of using colour temperature within different areas. Warm white luminaires were utilised in the remembrance gardens and areas in proximity to the crematorium building, offering enhanced ambiance. Alternatively, neutral white luminaires were used for the main access road and car parking areas mainly to help distinguish between the facilities and the onsite parking.

Another aspect of the overall lighting design throughout the site was to consider the generic feel and appearance once complete. The use of lighting columns throughout was not preferred by the architect - particularly for views towards the crematorium building whilst driving along the access road. Therefore, the design comprises a mixture of lighting columns and low height bollards.

The new crematorium building, and external lighting scheme, offers a comforting and peaceful environment for all. The overall aim of the development was to provide new facilities in the correct, respectful manner a site of this nature deserves.