Toffee Factory, Newcastle Upon Tyne

The Toffee Factory is a landmark building located at the mouth of the Ouseburn Valley in Newcastle and is the gateway project to a wider regeneration programme for the area.

The building itself had been a derelict state for many years before local development agency 1NG and Newcastle City Council identified the opportunity to convert the building into high end offices designed to attract the creative and digital sector businesses to the area.

The design brief was a challenging one with the requirement to develop a scheme to provide both a clean and professional environment whilst developing vibrant and dynamic lighting features which would work in harmony with this working building.

Although the building is used as private office space it is owned by Newcastle City Council and much of the lighting would lie in adoptable areas. As such the proposals had to be sustainable, maintainable and using equipment of a high specification.

The whole project needed to meet BREEAM requirements and the use of an energy efficient solution was essential.  This led to the development of a wholly LED solution which we estimate conservatively provides energy and carbon savings in excess of 60% based on a comparable conventional lighting solution using discharge lighting.

The Toffee Factory is constructed from traditional brick with a number of eye catching architectural features, including the original 25m tall chimney, building buttresses and brick built arches.

The age of the building and distressed nature of the brickwork acts as a key feature of the development, this offered opportunities to highlight the interesting texture of the building.

The lighting proposals utilised a mixture of static white LED inground floodlights to illuminate the main building along with LED colour change projector floods and linear fittings to illuminate the arches and chimney.

Extensive site trials ensured all the LEDs elements worked together effectively to produce a truly spectacular result.